Hubočanov Zenit proti Škrtelovmu Liverpoolu, Plzeň proti Hamšíkovi

20.12.2012 Celý región

Nyon 20. decembra (TASR) - V šestnásťfinále Európskej ligy 2012/2013 vo futbale na seba narazia tím slovenského reprezentanta Tomáša Hubočana Zenit Petrohrad a FC Liverpool so slovenským stopérom Martinom Škrtelom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb vo švajčiarskom Nyone za asistencie bývalého holandského krídelníka Patricka Kluiverta. Prvé zápasy sú na programe 14. marca, odvety prídu na rad o týždeň neskôr.

Okrem spomínanej dvojici bude mať slovenský futbal celkovo v hre deviatich legionárov v šiestich kluboch. Pražská Sparta aj so stredopoliarom Petrom Grajciarom privíta na Letnej obhajcu triumfu v Lige majstrov Chelsea Londýn. "Atraktívnejší žreb nás ani nemohol stretnúť," povedal pre portál idnes.cz sparťanský tréner Vítězslav Lavička. "Samozrejme, že v súbojoch nebudeme favoritom, Chelsea patrí medzi špičkové európske kluby. Je pre nás cťou a veľkou motiváciou, že sa s nimi môžeme porovnávať." Radosť z neľahkého žrebu neskrýval ani stredopoliar "rudých" Josef Hušbauer: "Dúfal som, že Chelsea dostaneme. Vlani som sa tam bol pozrieť, atmosféra ma uchvátila. Hovorili sme si, že raz by som si tam chcel zahrať. A ono sa to teraz podarí."

Na návrat do rodnej krajiny sa môže tešiť brankár Chelsea Petr Čech, ktorého čaká špecifická situácia proti bývalému zamestnávateľovi zo sezóny 2001/2002. "V Chelsea som deviatu sezónu a na českej pôde som ešte nikdy v pohároch nehral. V Sparte som pôsobil a zažil výborný rok," cituje českého gólmana portál efotbal.cz. "Keď to povie ironicky, vyradenie z Ligy majstrov nám dalo šancu vyhrať ďalšiu súťaž - Európsku ligu. Mnoho ľudí sa k tomu síce príliš nehlási, pretože pri kombinácii s Premier League bude program veľmi nabitý, ale pre nás to je po prvý raz, keď budeme Európsku ligu hrať. Chceme sa dostať čo najďalej a zvíťaziť. Pretože by to stále bola trofej, ktorá sa počíta," zdôraznil Čech.

Na slovenský mikrosúboj sa môže tešiť aj Marek Hamšík, ktorého SSC Neapol si skrížil cestu s Viktoriou Plzeň. V kádri českého majstra figuruje hneď štvorlístok Slovákov - Marek Bakoš, Marián Čišovský, Michal Ďuriš a brankár Matúš Kozáčik. "O Neapole asi nikto v kabíne nehovoril. Je to veľmi silný tím, ktorý to v minulom roku dokázal v Lige majstrov. Má prepracovanú taktiku, čo sa defenzívy týka. Samozrejme v ňom hrajú skvelí futbalisti - Hamšík, Cavani. Budeme sa musieť poriadne pripraviť a uvidíme. Náš súper má naozaj meno a je sa na čo tešiť," povedal pre klubový web Plzne stredopoliar Viktorie Vladimír Darida.

Pred žrebom šestnásťfinále EL bolo 32 tímov rozdelených do dvoch košov s ôsmimi nasadenými a nenasadenými mužstvami. Medzi klubmi zapojenými do žrebovania figurovali 12 víťazi skupinovej fázy EL, 12 tímov z druhých miest v skupinách a osem tímov z tretích miest v skupinovej fáze Ligy majstrov 2012/2013.

Ďalší slovenský reprezentant Miroslav Stoch si nemôže sťažovať na štvrtkový žreb, tureckému tímu sa totiž postavil do cesty BATE Borisov. Bieloruský klub už prekročil svoj tieň a každý ďalší úsepch už bude nadstavbou nad splneným cieľom.


Žreb šestnásťfinále EL 2012/2013:


BATE Borisov - Fenerbahce Istanbul
Inter Miláno - CFR Kluž
UD Levante - Olympiakos Pireus
Zenit Petrohrad - FC Liverpool
Dynamo Kyjev - Girondins Bordeaux
Bayer Leverkusen - Benfica Lisabon
Newcastle United - Metalist Charkov
VfB Stuttgart - KCR Genk
Atletico Madrid - Rubin Kazaň
Ajax Amsterdam - Steaua Bukurešť
FC Bazilej - Dnipr Dnepropetrovsk
Anži Machačkala - Hannover 96
Sparta Praha - FC Chelsea
Borussia Mönchegladbach - Lazio Rím
Tottenham Hotspur - Olympique Lyon
SSC Neapol - Viktoria Plzeň

Termíny EL 2012/2013:

Šestnásťfinále: 14. a 21. februára

Osemfinále: 7. a 14. marca

Štvrťfinále: 4. a 11. apríla

Semifinále: 25. apríla a 2. mája

Finále: 15. mája v Amsterdame
 

Vyberte región